Yarı Otomatik Vites Nedir ?

Yarı otomatik vites otomobil üreticileri tarafından tam otomatik vitese göre daha fazla üretilmektedir. Maliyet bakımından daha ucuz olmasından dolayı tercih sebebidir. Aslından yarı otomatik vites ile manuel vites kutusu yapı itibari ile aynıdır. İkisindede baskı balata sistemi kullanılmaktadır. Manuel viteste siz yukardan debriyaja basıp vites değiştirirken, yarı otomatik viteste ise bu işlemi 2 adet vites robotu yapar. Sonuç itibari ile siz debriyaja basmamış oluyorsunuz ve vites değiştirmekle uğraşmıyorsunuz. Buda yolda size konforlu bir araç sürüş deneyimi yaşatır.
Yarı Otomatik Vites Araç Nasıl Anlaşılır ?
Vites kolunun olduğu konsolda veya vites kolu üzerinde sadece ( R – N – A ) harflerini görüyorsanız o araç yarı otomatik vites kutusuna sahiptir. Otomatik vitesli arac alırken oto ekspertiz yaotırdığınız yere şanzımanı özenle kontrol edilmesini isteyiniz!
Vites Geçişleri Hissedilirmi ?
Yarı otomatik vitesli araçlarda Vites geçişlerini otomatik vitesli araçlara göre daha fazla hissedersiniz nasıl mı ? aracınız vites değişimi anında ön tarafı öne doğru hafif bir yığılma yapar ve vites değiştiğini çok net bir şekilde size hissettirir. Bir diğeri ise geri vites geçişlerinde hafiften vites geçiş sesinin duyabilirsiniz. Yarı otomatik vitesli araçlarda araba tamamen durmadan geri vitesine takmamanızı öneriyoruz. Ani gaz tepkilerinde vites geçiş süreci otomatik vitesli araçlara göre biraz daha uzun ve hissettirici olabiliyor.
Yarı Otomatik Vites Araba Nasıl kullanılır ?
Yoğun trafikte özellikle sürüş konforu sağlamak için üretilen yarı otomatik vitesli araçları kullanırken dikkat edimesi gereken bazı hususlar var. Bazılarını sizler için sıralayalım.
- Aşırı trafikte vitesi N konumuna alıp el frenini çekerek bekleyiniz. Şanzımanın aşırı ısıdan dolayı arızaya geçmesinin önüne geçmiş olacaksınız.
- Aracı park ederken önce el frenini çekip daha sonra N yada P konumuna alarak park ediniz. Şanzımana yük binmeyeceği için vites robotlarının ve şanzımanın kullanım ömrü uzayacaktır.
- Uzun süreli trafik ışıklarında aracı N konumuna alıp el frenin çekerek bekleyin. Fren pedalına basılı olmayacağı için aracın baskı balata değişim ömrü uzayacaktır.
- Gereksiz yere fren pedalında ayağınızı tutmayın yada kullanmayın. Siz fren pedalına her basışınızda aslında debriyajada basmış oluyorsunuz bu durumda baskı balatanın çabuk bitmesine sebep oluyor.
Yarı Otomatik Araçlar Geri Kaydırırmı ?
Yarı otomatik vitesli arabalarda yokuşlarda ve rampalarda geri kaydırma yapar. Araba Firmaları bunun önüne geçebilmek için yokuş kalkış desteği sistemini geliştirdiler. (Hill Holder) Siz kalkış yapabilmek için frenden ayağınızı çekseniz bile aracınız bir kaç saniye geri kaydırma yapmayarak yokuşlarda ve rampalarda sorunsuz bir şekilde kalkış yapmanıza olanak sağlıyor.
Tork Nedir ? Tork gücü İle Beygir Gücü Arasındaki Farklar
Sık Rastlanan Arızaları Nelerdir ?
En sık yarı otomatik vites arızası maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz.
- ,Baskı balata Arızası
- Vites geçişlerinde vuruntu
- Vites robotu arızası
- Şanzıman beyin arızası
- Şanzıman tesisatı arızası olarak sıralayabiliriz.
- Vites Robotu Arızası
Yarı Otomatik Vites’te Baskı Balata Değişimi
Bilindiği üzere yukarıdada anlattığımız gibi yarı otomatik viteslerde baskı balata ve bilya kullanılmaktadır. Ortalama 80 ila kullanıma göre 120 bin km’de değişir Yarı otomatik araçlarda baskı balata değişim maliyeti 4.000 TL ile 30.000 TL civarındadır. Marka ve modele göre bu fiyatlar değişkenlik gösterebilir. Yarı otomatik vites’li araçlarda baskı balata değişimi kesinlikle bilinçli ve uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Debriyaj baskı balata değiştikten sonra adaptasyon yapılması gerekmektedir. Doğru yapılmayan değişimler sonucunda aracınızın şanzımanı ciddi anlamda hasar alabilir. Manuel vitesli şanzıman herhangi bir yerde sökülüp takılabilir fakat yarı otomatik şanzımanı her yerde yaptıramayabilirsiniz.
Yarı Otomatik Vites Nasıl Park Edilir ?
Bu araçlar yukarıdada bahsettiğimiz gibi manuel vites kutusuna sahip araçlar fakat bu vites değişimlerini vites robotlarının yaptığını sizlere anlatmıştık. Yarı otomatik vitesli aracı park ederken ( N ) konumunda park etmenizi öneriyoruz. Bu önerimiz ( P ) park konumu olmayan araçlar için geçerlidir. N yani boş konumda park etmeniz önermemizin sebebi, vites robotlarının sağlıklı bir şekilde uzun süre kullanımına yönelik bir öneridir. Yarı otomatik vites aracı park ederken aracın vitesini boş konuma yani N ye alın ve el freini çekerek aracı park edin.
Kısa Cevaplar Köşemizede Göz Atınız
Soru ? Yarı otomatik Vites Dezavantajları Nelerdir ?
Cevap : Vites geçişlerinin hissettirmesi, baskı balata değişim maliyetlerinin pahalı olması vites robot arızası.
Soru ?= Yarı otomatik ve otomatik arasındaki fark nedir?
Cevap : Yapı itibari ile doğuşltan farklı şanzımanlardır. yarı otomatik araçta baskı balata var ike, otomatik viteste Tribün vardır.
Soru ? Yarı Otomatik Araba Stop Edermi ?
Cevap : Normal şartlarda stop etmez ama siz aracı manule alıp devirsiz kullanırsanız stop edebilir.
Soru ? Yarı otomatik Araç Nasıl Park Edilir ?
Cevap : El frenini çekip Vites kolunda N pozisyonu varsa N’de, Eğer P konumu varsa önce el frenini çekip daha sonra P’de bırakmak gerekir.
Soru Yarı Otomatik Vites Araba alınırmı ?
Cevap : Gerekli kontrolleri yaptırarak alabilirsiniz. Baskı balata, vites geçişleri, obd testlerini yaptırmanızda ayrıca fayda var.
Sizde yarı otomatik aracınız için baskı balata değişimi, vites robotu, beyin veya bunların dışında herhangi bir arıza için bizlere ulaşabilirsiniz. Aracınızın arızasını GARANTİLİ bir şekilde tamir edip sizlere teslim etmekteyiz. Şimdilik sadece İstanbul için hizmet veriyoruz. Bize 0532 297 94 69 no’lu numaradan arayarak randevu alabilirsiniz.
Yazımızı beğendiyseniz sosyal medya’da paylaşarak bizlere destek olabilirsiniz.
508 Peugeot yarı otomatik tavsiye edermsiiniz
acil olarak yapılması gerekirmi şimdilik yaptırmasam ne gibi sonuçlar doğurabilir şanzumana zarar verirmi ve ankarada önerebileceğiniz bir yer varmı
Seyit bey aracınızın baskı balata setinin değişme zamanı gelmiş. Değiştirmediğinizde volant dediğimiz parçaya zarar verecek ve size maliyet olarak yansıayacaktır. Yani baskı balatayı değiştirmek yerine, yolda kalmayı ve volantında değişmesi riskini göze alıyorsanız karar sizin. Ankara’da önerebileceğim malesef bir yer yok iyi akşamlar dilerim.
merhaba, 2008 model 1.2 16v clio 3 model yarı otomatik aracım kalkışlarda itekleme(sarsıntı) yapıyor debriyaj balatası bitmiş dediler başka ne gibi sorun olabilir. yardımcı olabilirseniz sevinirim
Merhaba Seyit bey. Rampalarda debriyaja ekstra yük bindiği için bahsettiğiniz arıza debriyaj baskı ve balatadan kaynaklanıyor. Değişim haricinde yapabileceğiniz malesef başka bir şey yoktur. Esktra olarak tavsiyemiz uzman kişilere bu işlemi yaptırmanız. Yoksa ciddi anlamda mağduriyetler yaşayabilirsiniz bilginiz olsun.
selamun aleyküm ben otomatik bir araç almak istiyorum megan sport torur bana şanzumanları ile ilgili bilgi verebilirmisiniz.teşekkür ederim.
Aleykumselam Mahmut bey. Megane araclarda yeni model oldugunu varsayarak o tip araclarda EDC tip otomatik sanziman bulunmakta. Alacaginiz aracin garantisi olmali veya 100 bin km gecmis olmamasi gerekmektedir
Kolay gelsin megane 2 otomatık vıtes expertzde 35 hp dağılmiş güç diyor nedenını bulamadm
Dağılmış güçten kastınız nedir ? Araç 35 beygir düşükmü üretiyor ? Onları bir açıklık getiriseniz ona göre size fikrimizi söyleyebiliriz.
ARABA NAKİT -hocam bir soru
Tam bu dönemde bir suv araç düşünüyorum
OPEL mokka 1,6 CDTİ serilerinden
veya
pejo 2008 e-HDİ alure mi ?
ekonomik olmaları tercihimdir
VEYA ÖNERİNİZ VARSA BEKLERİM
saygılar Mustafa.. ŞAHİNOĞLU
Mustafa bey Merhaba. Öncelikle hayırlı olsun kazasız güzel günlerde kullanın. Sorunuza gelincede 2 side suv segmentinde olan bu araçların, otomatik vites kutusu tipinden bakarsak, 2 side farklı şanzımanlara sahip olan araçlar. Çok fazla şanzıman arızasına rastlanılmayan bu araçları dizel motorlu olmasından dolayı tercih edebilirsiniz. Opel Mokka ve Peugeot 2008 modeli belirlemişsiniz. Bizim burda size şu modeli alın dememiz veya tavsiye etmemiz malesef mümkün değil. Burda kullanıcı yani kararı verecek olan siz olmalısınız. Size tavsiyem her 2 araçla test sürüşü yapın.Test yaparken şunları kontrol edin : Otomatik vites geçişleri, yokuş kalkış performansı, ilk kalkış ve vites değiştirme performansı, malzeme kalitesi ve son olarak özellikler. Bunları test ettiğinizde doğru aracı alacağınızdan emin olabilirsiniz.
merhaba benimde bir sorum olacak 2008 megan 2 1.5 dizel 187 km aracım var çok dik rampalarda geri kaçırıyor sebebi nedir acaba
Merhaba Ümit bey. Size şu şekilde yardımcı olmaya çalışalım. Öncelikle otomatik vitesli araçlar ( dik ) rampalarda neden geri kaydırır yada kaydırmaz bunu açıklayalım. Neden geri kaydırır : Bunun bir kaç sebebi vardır. İlk olarak aracınızın motorunun üretmiş olduğu tork gücü, 2. sebebi rölanti ayarı ( yeni nesil araçlarda dışardan müdahele edilmez ) 3. araç yüklü olması, 4. ise en çok bilinen özellik olan Hill Holder ( Yokuş Kalkış Desteği ) nin olmamasından dolayıdır. Bunların haricinde tabi aracınızın şanzımanında herhangi bir arıza vs olmamasıda gerekmektedir. Geri kaydırmayan araçlarda ise bu üzelliklerin daha olması ekstra olarak motor tork kuvvetinin daha güçlü olmasından dolayı otomatik vitesli araçlar rampalarda geri kaydırma yapmaz. Son olarak bu anlattıklarım normal rampa yokuş olarak değerlendiriyoruz. Aşırı dik rampalarda Hill holder olmadığı sürece bir çok araç geri kaydırma yapacaktır bilginize.
Merhaba.. Aracımı yeni aldım. 2012 model,yarı otomatik fiat punto evo.. yokuşta oldukça zorlanıyorum çünkü çok geri kayıyor. Ve vites geçişleri oldukça sert. Hantal giden bir araç.. yazılım yaptırılmasını öneriyorlar. Sizin bi öneriniz veya tavsiyeniz olur mu? Teşekkürler
Merhaba Dilek hanım. Öncelikle hayırlı olsun kazasız belasız güzel günlerde kullanın aracınızı. Sorunuza gelince aracınızın model ve km detaylarınıda bizim ile paylaşırsanız çok daha kapsamlı cevap vermeye çalışırız size. Bu aracı almadan önce test sürüşü yapma fırsatınız olmadımı ? Punto’nun bazı paketlerinde yokuş kalkış desteği oluyor sanırım sizin aracınızda yok. Vites geçişleri sert demişsiniz. Yarı Otomatik olan bu araçların vites geçişlerini malesef kullanıcılarına hissettirebiliyor.Vites geçişlerindeki sesi duymadan bir takım kontrol ve testler yapmadan size şudur demem mümkün değil. Yazılım konusuna gelince yazılım belli periyotlarda yapılan veya bir takım arızalar olduğu zaman yapılabilecek bir İşlem değildir. Eğer aracınızda mekanik bir sorun varsa yazılım güncelletmeniz bir işe yaramaacaktır. Sonuç olarak aldığınız aracın vites geçişleri biraz sert olabilmekte fakat sizin aracınızda ekstra bir ses veya başka absürt bir durum varsa bununda tespiti için test sürüşü ve diagnoz cihazları vasıtası ile bir takım kontroller yapmamız gerekmektedir. Son olarak aracınzın hantal olduğundan bahsetmişsiniz. Aracınız benzinlimi yoksa dizel motorlumu neye göre hantal olduğunu düşünüyorsunuz ? Bunları test etmeden bir şey söyleyemek yorum yapmak ilgili markaya zarar verebilir. Umarız cevaplarımız kafanızda bir takım soruları giderilmesine yardımcı olur.
Merhaba benim tam otomatik vites aracım var bakımları ne zaman yaptırmam gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim
Merhaba Derya hanım marka model belirtmediğiniz için yardımcı olamıyorum ama ortamala 90 ila 120 bin km’lerde otomatik şanzıman bakımı yapılmaktadır. Bakımda ise yağ ve filitre değişimi uygulanmakta. Değişim periyotlarını ilgili markanın servisinden öğrenebilirsiniz.
Super B araçlarda 2013 den sonra tam otomatik mi yoksa yarı otomatik mi şanzıman kullanılmaktadır.Yoksa hill holdermi var bilgilendirirseniz memnun olurum.
merhaba 2013 yılından sonra tüm Skoda Super B araçlarda DSG şanızman yani Yarı otomatik vites kutusu kullanılmaktadır. Aynı zamanda Hill Holder ( yokuş kalkış desteği ) de mevcuttur