Yarı otomatik vites otomobil üreticileri tarafından tam otomatik vitese göre daha fazla üretilmektedir. Maliyet bakımından daha ucuz olmasından dolayı tercih sebebidir. Aslından yarı otomatik vites ile manuel vites kutusu yapı itibari ile aynıdır. İkisindede baskı balata sistemi kullanılmaktadır. Manuel viteste siz yukardan debriyaja basıp vites değiştirirken, yarı otomatik viteste ise bu işlemi 2 adet vites robotu yapar. Sonuç itibari ile siz debriyaja basmamış oluyorsunuz ve vites değiştirmekle uğraşmıyorsunuz. Buda yolda size konforlu bir araç sürüş deneyimi yaşatır.
Yarı Otomatik Vites Araç Nasıl Anlaşılır ?
Vites kolunun olduğu konsolda veya vites kolu üzerinde sadece ( R – N – A ) harflerini görüyorsanız o araç yarı otomatik vites kutusuna sahiptir. Otomatik vitesli arac alırken oto ekspertiz yaotırdığınız yere şanzımanı özenle kontrol edilmesini isteyiniz!
Vites Geçişleri Hissedilirmi ?
Yarı otomatik vitesli araçlarda Vites geçişlerini otomatik vitesli araçlara göre daha fazla hissedersiniz nasıl mı ? aracınız vites değişimi anında ön tarafı öne doğru hafif bir yığılma yapar ve vites değiştiğini çok net bir şekilde size hissettirir. Bir diğeri ise geri vites geçişlerinde hafiften vites geçiş sesinin duyabilirsiniz. Yarı otomatik vitesli araçlarda araba tamamen durmadan geri vitesine takmamanızı öneriyoruz. Ani gaz tepkilerinde vites geçiş süreci otomatik vitesli araçlara göre biraz daha uzun ve hissettirici olabiliyor.
Yoğun trafikte özellikle sürüş konforu sağlamak için üretilen yarı otomatik vitesli araçları kullanırken dikkat edimesi gereken bazı hususlar var. Bazılarını sizler için sıralayalım.
- Aşırı trafikte vitesi N konumuna alıp el frenini çekerek bekleyiniz. Şanzımanın aşırı ısıdan dolayı arızaya geçmesinin önüne geçmiş olacaksınız.
- Aracı park ederken önce el frenini çekip daha sonra N yada P konumuna alarak park ediniz. Şanzımana yük binmeyeceği için vites robotlarının ve şanzımanın kullanım ömrü uzayacaktır.
- Uzun süreli trafik ışıklarında aracı N konumuna alıp el frenin çekerek bekleyin. Fren pedalına basılı olmayacağı için aracın baskı balata değişim ömrü uzayacaktır.
- Gereksiz yere fren pedalında ayağınızı tutmayın yada kullanmayın. Siz fren pedalına her basışınızda aslında debriyajada basmış oluyorsunuz bu durumda baskı balatanın çabuk bitmesine sebep oluyor.
Yarı otomatik vitesli arabalarda yokuşlarda ve rampalarda geri kaydırma yapar. Araba Firmaları bunun önüne geçebilmek için yokuş kalkış desteği sistemini geliştirdiler. (Hill Holder) Siz kalkış yapabilmek için frenden ayağınızı çekseniz bile aracınız bir kaç saniye geri kaydırma yapmayarak yokuşlarda ve rampalarda sorunsuz bir şekilde kalkış yapmanıza olanak sağlıyor.
Tork Nedir ? Tork gücü İle Beygir Gücü Arasındaki Farklar
Sık Rastlanan Arızaları Nelerdir ?
- ,Baskı balata Arızası
- Vites geçişlerinde vuruntu
- Vites robotu arızası
- Şanzıman beyin arızası
- Şanzıman tesisatı arızası olarak sıralayabiliriz.
- Vites Robotu Arızası
Yarı Otomatik Vites Nasıl Park Edilir ?
Bu araçlar yukarıdada bahsettiğimiz gibi manuel vites kutusuna sahip araçlar fakat bu vites değişimlerini vites robotlarının yaptığını sizlere anlatmıştık. Yarı otomatik vitesli aracı park ederken ( N ) konumunda park etmenizi öneriyoruz. Bu önerimiz ( P ) park konumu olmayan araçlar için geçerlidir. N yani boş konumda park etmeniz önermemizin sebebi, vites robotlarının sağlıklı bir şekilde uzun süre kullanımına yönelik bir öneridir. Yarı otomatik vites aracı park ederken aracın vitesini boş konuma yani N ye alın ve el freini çekerek aracı park edin.
Kısa Cevaplar Köşemizede Göz Atınız
Soru ? Yarı otomatik Vites Dezavantajları Nelerdir ?
Cevap : Vites geçişlerinin hissettirmesi, baskı balata değişim maliyetlerinin pahalı olması vites robot arızası.
Soru ?= Yarı otomatik ve otomatik arasındaki fark nedir?
Cevap : Yapı itibari ile doğuşltan farklı şanzımanlardır. yarı otomatik araçta baskı balata var ike, otomatik viteste Tribün vardır.
Soru ? Yarı Otomatik Araba Stop Edermi ?
Cevap : Normal şartlarda stop etmez ama siz aracı manule alıp devirsiz kullanırsanız stop edebilir.
Soru ? Yarı otomatik Araç Nasıl Park Edilir ?
Cevap : El frenini çekip Vites kolunda N pozisyonu varsa N’de, Eğer P konumu varsa önce el frenini çekip daha sonra P’de bırakmak gerekir.
Soru Yarı Otomatik Vites Araba alınırmı ?
Cevap : Gerekli kontrolleri yaptırarak alabilirsiniz. Baskı balata, vites geçişleri, obd testlerini yaptırmanızda ayrıca fayda var.
Sizde yarı otomatik aracınız için baskı balata değişimi, vites robotu, beyin veya bunların dışında herhangi bir arıza için bizlere ulaşabilirsiniz. Aracınızın arızasını GARANTİLİ bir şekilde tamir edip sizlere teslim etmekteyiz. Şimdilik sadece İstanbul için hizmet veriyoruz. Bize 0532 297 94 69 no’lu numaradan arayarak randevu alabilirsiniz.
Yazımızı beğendiyseniz sosyal medya’da paylaşarak bizlere destek olabilirsiniz.