Araçlar trafikte seyir ederken kaza kaynaklı yada bir çok sebepten dolayı trafikten çekilebiliyor. Bazen bir trafik kazası, bazende kullanmayan bir araca vergi, sigorta, muayene harçlarından kurtulmak için başvurulan bir yöntemdir. Bugünkü yazımızda trafikten çekme belgeli araç ne demek ? bir aracı trafikten çekme yada trafiğe tekrar sokma işlemleri sıralaması ile sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Bu yazının sonunda çekme belgeli araç hakkında aklınıza takılan bir çok soruya cevap bulmuş olacaksınız.
Çekme Belgeli Araç Ne Demektir ?
Trafikte hareket etmesi yasaklanan hiç bir şekilde trafikte hareket edemeyen, trafik sigortası, moturlu taşıtlar vergisi, egzoz pulu, fenni araç muayenesi gibi bir çok yasal zorunluklardan muaf olan araca trafikten çekme belgeli araç denir.
Araçlar Trafikten Neden Çekilir ?
Bunun birden fazla sebebi olabilir örnek vermek gerekirse; araç kaza yapar ağır hasarlı olur ve trafikten çekilir. Araç park halinde yatıyodur trafikte kullanılmıyordur mtv, muayane, sigorta masraflarından kurtulmak için trafikten çekilebilir. Araç yine onarılamıyacak bir durumdaysa yine aynı şekilde trafikten çekilebilir. Trafikten çekme yöntemi araç alış satışlarında kullanılabilir. Mesala satın alacağınız aracın muayenesi yoktur çekme belgeli olarak satın alabilir veya satabilirsiniz.
Bir Araç Trafikten Nasıl Çekilir ?
Bunun için aracın ruhsat sahibi veya vekili ruhsat ve plakalar ile birlikte notere başvurması gerekiyor. Bir aracın trafikten çekilebilmesi için geçmiş döneme ait vergi borcu trafik cezası olmaması gerekiyor. Trafik cezası veya vergi borcu var ise araç trafikten çekilemez. Bunları kontrol ettikten ve ödedikten sonra en yakın notere giderek Ruhsat + Plakalar ile başvurarak aracı trafikten çekebilirsiniz.
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Sokulur ?
İlk olarak elinizde çekme belgeli bir ruhsat olacaktır. Bu ruhsat üzerinden sırası ile trafik sigortası yaptırmanız gerekiyor. Daha sonra Tuvtürk muayene istasyonunda aracı tespit muayenesi yapılması gerekiyor. Muayene istasyonunda size verecekleri tespit evrağıyla birlikte en yakın notere gidiyorsunuz. Noterde aracın tekrar trafiğe çıkarılmısını isteyin ve muayene istasyonundan aldığınız evrakları teslim edin. Daha sonra Noter size asıl ruhsat ve plaka basım evrağı verecektir. Dışarda şoförler odasından plakayı bastırıp aracın üzerine taktıktan sonra artık trafikte araçla seyir yapabileceksiniz. Çekme belgeli aracın trafiğe çıkması için noter ücreti 2024 yılı itibari ile 1.164 TL’dir. Bu ücret ruhsat basım ücreti olarak tahsil edilir. Plaka basımı içinde şoförler odasına 150 TL ödemeniz gerekecektir. Finale geldiğimizde Sigorta + Muayene + Noter + Plaka basım masrafları sizi karşılayacaktır.
Son olarak eklemek istediklerimiz çekme belgeli aracın borcu çıkmaz, çekme belgeli araca ceza yazılmaz. Bire sonraki yazımıda görüşmek üzere iyi günler.