Tork Nedir ?

Tork Ne demek ?
Tork gücü genelde insanlar beygir gücü ile karıştırabiliyorlar. Aslına bakarsanız tork gücü ve beygir gücü ikisinden farklı terimlerdir. Bu yazıyı okuduğunuzda tam olarak tork nedir ? beygir nedir ? gibi sorularınıza yanıt bulmuş olacaksınız. Dilerseniz gelin size ilk olarak Tork gücü nedir ? hemen ondan bahsederek makalemize başlayalım. Umarız yazımızın sonunda bu konu hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olmuş oluruz.
Tork döndürme kuvvetinin zamana bölünmesi ile karşımıza çıkan birimdir. Yani döndürme + zaman = Tork’dur. Araçlar üzerinden ele alırsak, motorun içerisinde pistonların bağlığı olduğu Grank milinin dönmesi sonucunda çıkan kuvvet Tork kuvvetidir. Aslına bakarsanız tork hesaplaması dakika bölü devir saat üzerinden hesaplanmaktadır. Tork bir diğer açıklamasıda, zorluğa karşı göstermiş olduğu kuvvettir.
Araçlarda Tork Ne İşe Yarar ?
Aracınızda özellikle zorlu yol şartlarında yada aşırı yüklü olduğu zamanlarda Tork gücüne aracınız ihtiyaç duyar. Çünkü tork zorluğa karşı göstermiş olduğu dirençle aracınızın bu gibi zorlu şartların üstesinden gelmesine olanak sağlar. Örneğin : İkisininde beygir gücü aynı olsun fakar diğerinin Tork gücü öbüründen fazkla olsun, ikisinide aynı yolda yüklü şekilde hareket ettirin torku yüksek olanın bu zorluğu daha kolay aştığını göreceksiniz.
Maksimum Tork Ne Demek ?
Genelde zorlu yollarda motor devrinin yüksek olduğu şartlarda maksimum tork gücü ortaya çıkar. Buda aslında motordaki pistonların en yüksek devirlerde dönmesinin sonucunda gerçekleşir. Maksimum tork gücü hakkında satın almak istediğiniz aracın bilgisini öğrenin.
Dizel Motorların Tork Kuvveti Benzinli Araçlara Göre Daha Yüksektir.
Grank mili ne kadar uzun dönerse, o motorun ürettiği tork kuvveti daha fazla olur. Grank milinin uzun dönmeside kurs boyu dediğimiz yani silindir hacmi ile alaklı bir durumdur. Sizin anlayacağınız şekilde 1,4 dize motorun ürettiği tork ile 1,6 motorun ürettiği tork daha fazladır çünkü silindir uzunluğu daha yüksek olması ile alakalıdır.
Rehinli & Hacizli Aracınızı Satmak İçin Bize Ulaşın !
Dizel motorlu araçların tork kuvvetinin benzin motorlu araçlara göre daha kuvvetli olduğunu nasıl anlayabilir diye soranlar için, hafif rampada dizel motorlu aracın debriyajından ayağınızı gaz vermeden çektiğinizde araç ileriye doğru gitmeye çalışacaktır.
Benzinli motorlarda ise bu durum tam tersinedir. Yani benzinli motorlu araçlarda hafif rampalarda ayağınızı debriyajdan çektiğinizde araç stop edecektir.
Beygir Ne Demek ?
Beygir gücü kısaca ruhsatlarda ve ilan açıklamalarında HP olarak belirtilmektedir. Hp nin ingilizceden kısaltma yani HorsePower yani at gücü üzerinden tanımlanmaktadır. Teknik detaylarla kafanızı çok karıştırmak istemiyoruz fakat sizin için bilmeniz gereken Beygir gücü aracın ürettiği hız ve zamanlama kavramı, Tork gücü ise zorluklara karşı göstereceği dirençtir. Bir aracı almadan önce beygir gücü ve tork gücü hakkında mutlaka bilgi sahibi olun.
Arabanın Beygir gücü Nasıl Yükseltilir ?
Bunun birden fazla yöntemi var ama bugünlerde en fazla kullanılan yöntem yazılım değişikliği olabiliyor. Aslında bir aracın beygir gücünün yükseltilebilmesi için motorda ciddi anlamda değişiklikler yapılması gerekmektedir. Mesala piston, sibop, eksantrik mili gibi parçaların yeniden değişmesi ve farklı çaplara uygun parçalar takılması gerekir. Sadece yazılım attırmak aracın beygir gücünü yükseltemk için yeterli olmayabilir. Fabrikasyon 90 beygir üreten arabadan 120-140 beygir almak istiyorsanız motorun o beygir gücüne uygun hale getirilmesi şart. Eğer bu revizyonlar yapılmazsa aracınızda yazılım atıldıktan sonra ciddi anlamda sorunlar ortaya çıkabilir.