Plaka Değişikliği Nasıl Yapılıyor ?
Araç satın alırken plaka değişikliği veya plaka yenileme yaptırmak isteyebilirsiniz. 2024 yılı itibari araç tescil noterde yapılmaktadır. Yeni sisteme göre eski usül plaka değiştirme veya yenileme işlemleri artık değişmiştir. Plaka değişikliği işlemleri sadece noterde araç devir işlemleri yapılırken yapılabilir. Plaka değişikliğinde sistem kendi otomatik atama yapar. Eğer özel pşaka almak isterseniz bunun için önceden almak istediğiniz plakayı kendi adınıza ayırtmanız gerekiyor.
Plaka yenileme veya Plaka değiştirme ücretleri 2024 yılı itibari şoförler odasına ödemeniz gereken tutar 2 adeti 60 TL’den 230 TL ‘ye yükselmiştir.
2024 yılı itibari ile plaka değiştirme işlemleri şu şekilde yapılmaktadır
1.) Satın alacağınız aracın üzerindeki plakaları söküyorsunuz
2.) Noter’de devir süreci esnasında plaka değişikliği yaptırmak istediğiniz ilgili noterdeki memura beyan ediyorsunuz
Borçlu & Hacizli Aracınızı Satmak İçin Bize Ulaşın !
3.) Araç devir tescil işlemleri bittikten sonra size yeni plaka bilgileriniz yazdığı evrak ruhsatınız ile beraber teslim ediliyor
4.) O evrak ile bulunduğunuz yerdeki veya ilçedeki Şoförler odasına giderek ilgili evrağı ibraz ederek yeni plakaları alıyorsunuz
5.) Yeni plakalar için Şoförler odasına ödemeniz gereken tutar 230 TL’dir
Yeni plakanızı aracınıza monte edip trafik’te seyahat etmeye başlayabiliyorsunuz. ( Trafik Sigortanızıda yaptırmayı unutmayın )
Plaka montajı ile alakalı önemli bir bilgiyi size bildirmek isterim. Yeni plakayı aracınıza monte ederken kesinlikle ”DELMEYİN” plakalık yada yapıştırıcı ile monte ediniz. Bunun sebebi ise delik plakalara muayene istasyonlarında ”AĞIR KUSUR” olarak işaretlenmektedir.
Satın alacağınızı aracın plaka değiştirme işlemleri 2024 yılı itibari ile sırası ile bu şekilde yapılmaktadır.
Peki Hangi Durumlarda Plaka Değişikliği Yapılamaz ?
2019 yılından önce araç tescil şubesi ile satın alan kişin ikamet adresi ”aynı” yerde olması durumunda plaka değişikliği yapılamıyordu. Şuanda 2024 yılı itibari ile mevcut sisteme göre sadece il değişikliği olması durumunda plaka değişikliği yapabiliyorsunuz. Yani artık ilçe bazında plaka değişikliği yapılamıyor. Bunun için şehir dışında ikamet etmeniz gerekiyor.
Özel Plaka Nasıl Alınır ?
Özel plaka almak isteyenleri şöyle bir süreç bekliyor. Satın alacağınız araca almak istediğiniz plaka boşta ise, trafik tescil şubesine giderek o plakayı kendi adınıza ayırttırıp o plakayı satın alacağınız araca noterde satış alırken tanımlatabiliyorsunuz.
Plaka Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır ?
Öncelikle plaka yenileme sebebiniz nedir ? Plakanız çalındımı yoksa plakanız delik veya hasarlı bundan dolayımı değiştirmek istiyorsunuz ?
Sıra ile plaka yenileme işlemlerini anlatalım :
İlk olarak Egm üzerinden yaşadığınız ilçenin trafik tescil bürosundan plaka yenileme için randevu alıyorsunuz. İstanbul’da ikamet edenler için http://e-randevu.istanbul.pol.tr/randevuApp/ adresi üzerinden randevu alabilirsiniz.
Trafik tescil şubesine giderken götürmeniz gereken evraklar
1.) Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
2.) Ruhsat ve ruhsat fotokopisi
3.) Trafik sigortasının aslı ve fotokopisi
4,) Eski plakalar
Trafik tescil şubesindeki ilgli memur işlemlerinizi yaptıktan sonra size yeni plakalarınızı alabileceğiniz bir evrak verecektir. O evrakla en yakındaki şoförler odasına giderek yeni plakalarınızı mühürlü şekilde teslim alabileceksiniz.
Plaka Yenileme Neden Yapılır ?
Araç üzerinde aracın ve araç sahibinin kimlik bilgilerinin tespiti için kullanılır. Bazı durumlarda plaka yenileme yapmak gerekebilir. bunun için bazı şartların oluşması gerekiyor. Maddeler halinde sıralayalım.
- Eskimiş Plaka
Ezik Plaka
Vidalarla Sabitlenmiş Plaka
Yasalara uygun olmayan APP tipi plaka
Eğer sizinde aracınızın üzerindeki plakanın durumu bu şekilde ise, plaka yenileme yapabilirsiniz. Ruhsat ve kimlik fotokop ileri ile Plaka yenileme işlemleri için şoförler odasına gidip araç üzerindeki eski plakaları götürüp yenilerini alabilirisiniz. Plaka yenileme işlemleri için şoförler odasına ödemeniz gereken ücrt 2024 yılı itbari ile bir plaka için 115 TL iki plaka için 230 TL’dir Şoförler odası her ilde ve bir çok ilçede mevcuttur. Örneğin İstanbul’da anadolu yakasında Ümraniye şoförler odası, Kartal şoförler odası vardır. iletişim bilgileri :
Ümraniye şoförler odası Adres : Atatürk Mah.Mithatpaşa Caddesi Mert İş Merkezi No:5, D:6, 34762 Ümraniye Telefon : (0216) 412 37 75
Kartal Şoförler Odası : Adres : Karlıktepe, Spor Cd. No:25, 34870 Kartal/İstanbul Telefon : (0216) 353 30 83
09Araç üzerinde aracın ve araç sahibinin kimlik bilgilerinin tespiti için kullanılır. Bazı durumlarda plaka yenileme yapmak gerekebilir. bunun için bazı şartların oluşması gerekiyor. Maddeler halinde sıralayalım.
- Eskimiş Plaka
- Ezik Plaka
- Vidalarla Sabitlenmiş Plaka
- Yasalara uygun olmayan APP tipi plaka
Eğer sizinde aracınızın üzerindeki plakanın durumu bu şekilde ise, plaka yenileme yapabilirsiniz. Ruhsat ve kimlik fotokop ileri ile Plaka yenileme işlemleri için şoförler odasına gidip araç üzerindeki eski plakaları götürüp yenilerini alabilirisiniz. Plaka yenileme işlemleri için şoförler odasına ödemeniz gereken ücrt 2023 yılı itbari ile bir plaka için 115 TL iki plaka için 230 TL’dir Şoförler odası her ilde ve bir çok ilçede mevcuttur. Örneğin İstanbul’da anadolu yakasında Ümraniye şoförler odası, Kartal şoförler odası vardır. iletişim bilgileri :
Ümraniye şoförler odası Adres : Atatürk Mah.Mithatpaşa Caddesi Mert İş Merkezi No:5, D:6, 34762 Ümraniye Telefon : (0216) 412 37 75
Kartal Şoförler Odası : Adres : Karlıktepe, Spor Cd. No:25, 34870 Kartal/İstanbul Telefon : (0216) 353 30 83