Fren Balatası Nedir ?
Fren kaliperleri üzerinde yada kampana içerisinde bulunanan, fren pedalına basıldığında fren silindirlerinin itmesi sonucu fren disklerine veya kampanalara sürtünen parçaya fren balatası denir. Fren balatası üretimi için kullanılan materyaller ise şu şekildedir : % 20 reçine, %15 bakır, % alümina, %10 cashew, %5 grafit, %2,5 pirinç tozu, %42,5 barit, gibi maddelerin bileşiminden fren balatası üretimi olur.
Aracımız hareket halindeyken fren pedalına bastığımızda durduran bir parça var adı Fren balatası. Bu yazımızda fren balatasını en açıklayıcı şekilde anlatıp, aklınıza takılan bir çok soruya cevap vermeye çalışacağız. Tüm kara ve hava taşıtlarında kullanılan fren balatasının özellikleri, değişim süresi, değişim ücreti, arıza belirtileri kısacası fren balatası ile aklınıza gelebilecek herşey burada bulabileceksiniz.
Fren balatası değişimi için güncel teklif almak için mobil oto servisin fren balata değişimi sayfası üzerinden hemen teklif alabilirsiniz.
Fren Balatası Nasıl Çalışır ?
Fren balatası tek başına değilde fren sisteminin bir parçasıdır. Bundan kaynaklı fren balatası çalışması fren merkezleri ve fren hortumları ve fren silindirleri aracılığı ile olur. Fren balatası şu şekilde çalışır : Siz yukarıdan fren pedalına bastığınızda fren ana merkezi harekete geçer ve fren kaliperlerine basınçlı hidrolik yağı gönderir. Daha sonra bu basınçlı hidrolik yağı disk üzerindeki fren kaliperinin içerisindeki silindirleri iterek fren balatasının diske yada kampanaya sürtünmesini sağlar. Bu sistem aracın modeline gçre değişkenlik gösterebilir. Örneğin eski model bir aracın arka frenleri çalışması ile yeni model aracın çalışması farklıdır. ,
Fren Balatası Biterse Ne olur ?
Çalıştığı parçada demirin demire sürtmesi gibi bir ses yaparak fren diskine veya kampanaya zarar verir. Ayrıca balatası bitmiş bir aracın fren mesafesi uzayacağı için kazaya sebebiyet verir. Ayrıca disklerin yüzeyi aşınacağı içinde size disk masrafı çıkaracaktır. Bundan dolayı periyodik bakımlarda fren balataların kontrolü hem hayati açıdan önem taşır, hemde zamanında değişim olacağı için disklerinizin zarar görmesinin önüne geçmiş olursunuz.
Fren Balatası Ne Zaman Değişir ?
Periyodik bakımlarda fren balata kontrolü önerilir. Özellikle otomatik vites araçlarda fren balata değişim süresi daha kısa olacaktır. Ortalama bir araçta fren balata değişim ömrü 30.000 km ile 40.000 km aralığındadır. Bu süre veya kilometre kullanım şartlarına göre değişebilir. Örneğin uzun yolda kullanılan bir aracın fren balata değişim ömrü ile, şehir içinde kullanılan bir aracın balata değişim ömrü aynı değildir. Şehir içinde çok fazla fren kullanıldığı için, balata değişim ömrü daha kısa olur.
Fren Balatasının Bittiği Nasıl Nalışır ?
Çok bilinmesede arabanakit.com okuyucularına özel bir bilgi ile basit şekilde fren balatasının bittiğini anlayabileceksiniz. Fren hidrolik yağı deposundaki hidrolik yağı azalmış ise, fren balataların azaldığını hatta bitmek üzere olduğunu gösterir. Yeni nesil araçlarda fren balatası bittiği zaman ikaz lambası yansada, olmayanlar için en kolay yöntem fren hidrolik deposu üzerinden kontrol edilmesidir. Hidrolik deposundaki fren hidrolik yağı azalmasının iki sebebi vardır : Birincisi balataların bittiği yada azaldığı, İkincisi fren hortumlarından hidrolik yağı kaçırmasıdır.
Fren Balatası Değişimi Nasıl Yapılır ?
Her ne kadar kullanıcı olarak sizin balata değişimi yapmamanızı önermesekte yinede bilgi olması açısından fren balata değişiminin nasıl yapıldığını anlatmak istiyoruz. İlk olarak aracın bjonlarını gevşeterek balata değişim sürecine başlayabilirsiniz. Bizim için emniyet çöenmli olduğu için el frenini çekili konuma getirim. Sırası ile maddeler halinde balata değişimi :,
- Bjonları gevşetin
- Aracı kriko ile kaldırın
- Daha sonra lastiği sökün
- Fren kaliper gergi yayı varsa çıkarın
- Kaliper sabitleme civatalarını gevşetin
- Tornavide yardımı ile balataları çıkarmadan fren silindirini iyice geriye itin
- Kaliperi söküp balatalrı çıkarın
- Fren silindirinin iyice geri gittiğinden emin olduktan sonra yeni balatayı takın
Fren Balatası Isınırsa Ne Olur ?
Özellikle ağır ticari araçlarda veya otomobillerde aşırı fren kullanılmasından dolayı frenler ısınabiliyor. Fren balataları ısındığı zaman fren mesafesi uzayacak yada frenler hiç tutmayacaktır. Özellikle içi dolu araçların rampalardan inerken frenlerin ısınması olabiliyor. Frenler ısındığı zaman kesinlikle su dökmeyiniz. Aracı müsait bir yere çekip frenlerin kendiğilinden soğumasını bekleyiniz. Eğer frenler aşırı ısındıysa soğuduktan sonra fren balatalarını kontrol ettirin çünkü balatalar aşırı ısındıktan sonra özelliğini kaybedeceği için değiştirmek gerekebilir.
Fren Balata Değişim Ücretleri Ne Kadar ?
Yetkili servislerde veya özel servislerde kullanılan malzeme kalitesine göre balata değişim ücreti değişkenlik gösterebilir. Güncel olarak balata değişim ücreti parça işçilik dahil 91000 liradan başlar 1.500 – 2.000 TL’ye kadar gider. Bu fiyatlar premium araçlarda farklılık gösterir. Mercedes veya Bmw guruplarında orjinal balata değişimler 3.000 -4.000 bin TL ye kadar çıkabilir. Piyasada bilinen fren balata markaları Trw, delphi, bosch, valeo, Ferodo,