En Sık Rastlanan Araç Arızaları

En sık rastlanan araç arızaları ve en kolay çözümleri neler gelin hep birlikte onlara bir göz atalım. Arabalarda insanlar gibi rahatsızlıklarını önceden belli edebiliyor. Bunu bazen gösterge panelinden uyarı ışıkları ile, bazende yolda giderken gidişende anormallikler hissettirip bir yerlerde sorun olduğunu size hissettiriyor. Günümüzde arabaların teknoloji oldukça ilerledi. Artık akıllı arabalar hayatımızda. Burda sizin ihmalkarlığınız olmadığı sürece artık araçların arıza yaparak yolda kalma oranı çok aşşağılara inmiş durumda.
İçerik
Araç sahiplerinin en fazla karşılaştıkları arızalar
- Motorun aşırı ısınması hararetin yükselmesi
Motorda aşırı ısınma olduğu zaman hararet göstergesinin yükseldiğini görebilirsiniz. Ayrıca motorun olduğu bölümden buhar ve fokurtu sesleri gelebilir. Bazı zamanlarda hararet göstergesi yükselmden motordan buharlar çıkabilir. Bu durumda ilk yapmanız gereken aracı gölge bir yere çekip soğumasını beklemek olacaktır.
- Neden Olur ?
- Fan Arızası
- Termostat Arızası
- Soğutma Suyunun Azalması
- Hortumlarda patlak yada yarılma
- Devirdaim arızası
Peki Ne Yapmak Gerekir ?
Aracı uygun bir yere çekip motorun soğumasını bekleyiniz. Daha sonra motor soğuduğundan emin olduktan sonra radyatör yada radyatör yedek depo kapağını açarak su ilavesi yapın. Araçların hararet yapması ile ilgili daha detaylı bilgi için Arabalar Neden Hararet Yapar yazımıza göz atabilirsiniz.
Motor Gücü Kaybı
Motor gücü kaybında siz kullanıcı olarak bunu çok kolay analayabileceksiniz. Eğer aracınızın çekişinde bir anormallik varsa bunu motorun sesinden ve aracın gidişinden hissedeceksiniz. Aynı zamanda göster ışıklarında Musluk işareti yanacaktır. Musluk işareti yanması aracınızın motor sisteminde bir arıza olduğu anlamına gelir.
- Neden Olur ?
Bunu ikiye ayırmak gerekir. Dizel Araçlar ve Benzinli Araçlar
Dizel Araçlarda
- Turbo arızası
- Yakıt sistemi ( Pompa&Enjektör arızası gibi )
- Hava akış metre
- Egr arızası
- Katalitik Konvektör
- Hava Filitresi Tıkanması
Benzinli Araçlarda
- Yakıt sistemi arızası
- Ateşleme sitemi arızası
- Turbo arızası
- Benzin pompa arızası gibi arızalar aracının motor güç kaybına sebep olacaktır.
Peki Ne Yapmak Gerekir ?
Aracın ilk olarak servise gitmesi ve diaqnostik cihazlarla testler yapılması gerekmektedir. Eğer aracınızında elektronik bir arıza var ise bunu aracın beyninden tespit etmek kolay olacaktır. Aracınızda mekanik bir arıza var ise bu seferde götürdüğünüz serviste usta bunu tecrübesi ile tespit edecektir.
Akünün Boşalması
Araca bindiğinizde kontağı çevirdiğinizde araç marş almıyorsa akü bitmiş demektir. Akü bittiği zaman uyarı ışıkları yanıp sönecek ve marşa bastığınızda tüm gösterge ışıkları kaybolacaktır.
- Neden Olur ?
Araç Sahiplerinin en sık rastladığı arızaların başında gelmektedir. Çünkü akü bitmesi bazı zamanlar kullanıcı kaynaklı sorunlardan olabiliyor. Yani siz aracı çalıştırmadan güncelrce otoparkta bekletirseniz akünüz bitebilir.
- Araç Uzun Süre Park Halinde Kalması
- Farların Ve İç Aydınlatmaların Açık Kalması
- Radyo Teyp Açık bırakılması
- Araca sonradan montaj edilen sistemlerin ekstra elektrik tüketmesi
Ne Yapmak Gerekir ?
Aracınızı çalıştırdığınızda marşın basışında anormallik olduğunu hissettiğinizde akünüz bitiyor demektir. Bu durumda iki yol var önünüzde ya aküyü söküp şarja bağlatmanız gerekir yada yenisi ile hemen değiştirilmesi gerekir. Özellikle otomatik vites araçlarda akü biitiği zaman takviye kablonuz yok ise büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Aracınızı bakıma götürdüğünze servisten akü voltajını ölçülmesini her bakımda taleb ediniz.