En Çok İhlal Edilen 9 Trafik Kuralı

Trafik kazaları dünyada en fazla olan ülkelerden bir tanesi maalesef Türkiye. Trafik kazalarının olmasının ana sebebi ise trafik kurallarına uyulmaması olarak biliniyor. Bu yazımızda ise en çok yapılan 10 trafik kural ihlalini kaleme alıyoruz. Siz siz olun lütfen trafik kurallarına uyun.
İçerik
1.) Kırmızı Işıkta Geçmek
En fazla yapılan kural ihlallerinin başında gelmektedir. Kırmızı ışık, trafik kurallaırna göre DUR anlamını taşımaktadır. Bazı araç sürücleri bu kurala uymadığı için trafik kazasına hatta ölümlü trafik kazalarınna sebep olmaktadır. Kırmızı ışıkta geçmek sizin olduğunuz gibi karşı taraftaki araç sürücü ve aracın içerisindeki kişilerinde hayatını tehlikeye atmanız demektir. Hayati yada yaralamalı kaza olmasada bu sefer maddi kayıp anlamına gelecektir. Yani her halükarda kırmızı ışıkta geçmeniz sizin zararınıza olacaktır.
Ayrıca 2020 Yılı Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Kanunlardaki Maddeye Göre 235 TL’dir
2.) Aşırı Hız Yapmak
Trafik kazalarının en önemli sebeplerinden biride aşırı hız olarak tespit edilmiştir. Türkiye’de özellikle şehirler arası seyahatlerde yüksek sürat ve dikkatsizlik yüzünden her yıl yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetmektedir. Yolda aşırı hız yapıp kendini ve araç içerisindeki insanların hayatını riske atmaktansa, 1-2 saat erken çıkarak normal hızlarda gideceğiniz yere varabilirsiniz. Yada en fazla 1-2 saat gideceğiniz yere geç gidersiniz. Aklı başında bir insanın 1-2 saat için kendini sevdiklerini yada karşı taraftaki kişilerin hayatını riske atmayacağını düşünüyoruz. Ayrıca yollardaki radar cezalarını göz önünde bulundurdurğunuzda aşırı hız yapmak her şekilde size zarar getirir.
Hız Sınırını en az %10-%30 arasında aşarsanız 288 TL Para Cezası Yersiniz
3.) Seyir halinde Cep telefonu İle Konuşmak
Seyir halinde giderken cep telefonu ilekonuşmak yada uğraşmak bunların hepsi dikkat dağınıklığına sebep olacaktır. Şehir içinde telefona bakmak birkaç saniye telefona odaklanmanız kaza yapmanıza sebep olur. Özellikle uzun yola giderken anlık telefonla ilgilenmeniz direksiyon hakimiyetinizi kaybetmenize ve kaza yapmanıza sebep olur. Lütfen seyir halinde giderken cep telefonu ile uğraşmayınız.
Seyir Halinde Cep Telefonu İle Yakalndığınızda 288 TL Para cezası ödersiniz.
4.) Emniyet Kemeri Takmamak
Adı üstünde Emniyet yani hayatınızı emniyet altına alıyorsunuz. Özellikle kaza anlarında camdan dışarı fırlamanızı önler yada başınızı cama vurmanızı önler buda sizin hayati yara almanızın önüne geçmiş olur. Özellikle yeni nesil araçlardaki emniyet kemeri sistemi kaza anlarında sizi koltuğa sabit tutabilmek için geriye doğru çeker. Yani günümüz teknolojisinde emniyet kemeri takmak çok daha hayati bir anlam kazanmıştır.
Emniyet Kemeri Takmama Cezası 132 TL’dir
5.) Alkollü Araç Kullanmak
Alkollü araç kullanmak nerden bakarsanız bakın affedilir gibi değildir. Çünkü alkol aldıktan sonra refleksleriniz zayıflayacağı için direkt kaza yapma potansiyeli olan bir sürücü olmuş oluyorsunuz. Ucu o kadar kötü sonuçlara çıkıyorki hemen bir kaç tanesinden bahsedelim. Alköllü araç kullanırken gittiniz bir araca çarptınız yada bir yaya’ya çarptınız sorgusuz sualsiz katil oldunuz. Yani sizk keyif için alkol aldınız ama gittiniz masum bir vatandaşın hem canına hemde malına zarar verdiniz. Bu sizce kabul edilebilir bir durummu ? yada aynı şekilde gelse size biri bu şekilde kaza yapmanıza sebep olsa ne hissedersiniz ? O yüzden biraz empati kurmaya çalışın Alkollü araç kullancağınıza taksi çağırın bulamadanızımı eşinizi dostunuzu çaığırın onuda bulamadınızmı arabanın içinde yatın uyuyun ayılana kadar. Ondan sonra araba kullanın. Hem kendiniz hemde masum insanları zor durumda bırakmayın.
- Alkollü Araba Kullanma Cezası Birinci Defa 1228.TL İkinci Defa 1.539 TL
- Alkol testine itiraz etme mükavemet göstermenin cezası 3.516 TL’dir
6.) Takip Mesafesi Ayarlamamak
Takip mesafesi öndeki araca çarpmamak için çok önemlidir. Özellikle aşırı trafikli yollarda anlık dikkatsizlikle öndeki araca arkadan çarpabilirsiniz. Uzun yol seyahatlerinde özellikle yüksek hızlarda öndeki aracın birden durması yada yavaşlaması gerekeb ilir. Eğer takip mesafenizi hızınıza göre ayarlamazsanız öndeki araca çarpmanız kaçınılmaz olur. Ayrıca takip mesafesine dikkat etmeden öndeki araca arkadan çarptığınız için Trafik kurallarına 8’de8 siz suçlu sayılırsınız.
7.) Hatalı Sollama
Geçmişte hatalı sollamadan dolayı her yıl onlarca vatandaşımız hayatını kaybediyodu. Günümüzde ise bu oranlar oldukça aşşağıya çekildi. Bunun sebebi ise karayollarının gelişmesi hemde yolların yapılma teknolojisi ile doğru orantıda olduğunu düşünüyoruz. Siz siz olurn bir yere hemen yetişicem diye hatalı sollama yapmayın. Karşıdan gelenin olupğ olmadığını çok net görmeden sollama yapmayınız.
Hatalı Sollama Trafik Cezası : 290 TL 20 Ceza Puanı
8.) Sinyal Vermeden Dönüş Yapmak
Trafikte seyir halinde sağ sola döneceğinizi önceden öndeki ve arkadaki araçlara belli etmenizi sağlamaktadır. Siz araç kullanırken son dakika sinyal verip dönmeye kalkarsanız arkanızdaki yada önünüzdeki aracı zor durumda bırakırsınız. Buda kaza olmasına sebep olur. Eğer bir yere dönecekseniz bunu önceden haber vermelisiniz yani sinyali 50 metre 100 metre geriden vermeniz gerekmektedir.