Dizel Araca Benzin Konulursa Ne Olur ?

Her araç sahibinin yakıt alırken acaba doğru yakıtımı alıyorum ? sorusunu kendi içinde mutlaka kendine soruyorudur. Çünkü ülkemizde malesef yanlış yakıt yüzünden yolda akalan araç sayısı hiç azımsanmayacak sayılarda olabiliyor. Bizde bugünkü yazımızı dizel araca benzin konulursa ne olur ? neler yapmak gerekir ? hangi arızalar karşımıza çıkar gibi aklınıza takılan bir çok soruyu yanıtlamaya çalışacağız. Gelin şimdi madde madde inceleyelim.
Dizel Araca Benzin Konulunca Ne Olur ?
Burda bizim için kritik sorular şu? araca yakıt aldıktan sonra çalıştırdıkmı ? çalıştırdıktan sonra ne kadar yol gittik ? bu sorular şundan dolayı önemli. Eğer araca yanlış yakıt konuldu ise aracı çalıştırmadan servise çekip deposunun boşaltılmasının ardından yeni yakıt konularak aracı çalıştrabilirsiniz. Bu en iyi ve sorunsuz senaryo. Şimdi birazda sevimsiz durumlarda bahsedelim.
”Araca yanlış yakıt konuldu ise, yanlış yakıtı koyan istasyon oluşabilecek tüm masrafı tazmin etmek zorundadır” Şimdi gelelim dizel araca benzin konulunca yapılması gerekenlere. Aracı kurtarıcı ile servise çektirmek gerekiyor. Bu defa sadece depo değil komple yakıt sistemi benzinden arındırılması gerekiyor. Yakıt deposu, yakıt boruları, yakıt filitresi, yakıt pompası, yakıt enjektörleri tamamen temizlenmesi gerekiyor. Temizlendikten sonra araca doğru yakıt konulur araç çalıştırılır ve motorun çalışması takip edilir. Daha sonra araç ile uzun yol testi yapılır ve herhangi bir duman atması yada sarsıntılı çalışması yok ise araç sahibine teslim edilir.
Bazı Durumlarda Yakıt Sistemi Parçaları Değişmesi Gerekebilir : Yakıt sistemini temizledikten sonra yeni yakıt konulup araç çalıştırıldıktan sonra motorda sarsıntı, egzozdan mavi yada beyaz duman atmaya başlarsa, araçta muhtemelen pompa enjektör arızası söz konusu olabilir. Bu durumda yakıt pompası arıza yapmış olabilir. Kötü senaryo yakıt pompası, enjektörleri yakıt boruları ve yakıt deposu başta olmak üzere tüm yakıt sistemi değişmesi gerekebilir. Buda maliyet olarak çok ciddi rakamlara aracına göre ulaşabilir.
Son olarak yakıt fişinizi istasyondan mutlaka alın. Çünkü o fiş o yakıtı ordan aldığınızı ve yanlış yakıt aldığınızı ispat eden belgedir. Aracı çalıştırmadan önce benzinmi yada mazotmu aldığınızı mutlaka fişe bakara çek etmenizi öneririz. Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere iyi günler dileriz.