Rektefiye Ne Demektir ?
Motor içerisindeki parçaların piston, segman, ana kol yatak, grank, subap, subap kayıtları, takım conta, triger seti gibi tüm parçaların değişmesine rektefiye denir. Motor rektefiyesi sadece rektefiyeceler tarafından yapılır. Tamirci araç üzerinden motoru söker rektefiyeciye gönderir, rektefiyecide blok üzerinde değişmesi gereken parçaları değiştirir.
Motor Nedir ? Nasıl Çalışır ?
Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini piston ve grank mili sayesinde mekanik enerjiye çeviren düzeneğe motor denir. Araçların motorları bir süre sonra yenilenmesi gerekiyor. Günümüzde bu süre km ile söylemek gerekirse en az 300.000 km civarında başlıyor. Bu süre kullanım kaynaklı çok ileridede olabilir çok geridede. Bugünkü yazımızı araç motor yenileme süreci olan Rektefiye üzerine hazırladık. Rektefiye ne demektir ? nasıl yapılır ? ne zaman yapılması gerekir gibi sorulara yanıt bulmuş olacaksınız.
Arabanızı Satmak İçin Hemen Teklif Almak İstermisiniz ? Tıklayınız
Rektefiye Nasıl Yapılır ?
Servis araç üzerinden motoru söküp dağattıktan sonra rektefiye süreci başlar. Rektefiye gelip motoru ve silindir kapağını alıp atolyeye götürür. Orda motor blogıu ve silindir kapağı dağıtılır. Daha sonra piston çapları, gömlek içi aşınmaları, grank muylusu hassas ölçüm aletleri ile ölçülüp motora nasıl bir rektefiye süreci uygulanacına karar verilir. Silindir kapağındada aynı şekilde subapların kontrolü, subap yuvalrının kontrolü yapılarak o taraftada nasıl bir yenileme işlemi yapılacağına karar verilir. Rektefiye sürecinde yapılan işlemler sırası ile şu şekildedir :
- Motor blog yüzeyi ölçümü gerekirse taşlanması
- Silindir içi ölçümü gerekirse gömlek değişimi
- Silindir içi homlama yapılması
- Grank muylu ölçümü gerekirse grank taşlanması
- Pistonların yenilenmesi,eski kolların yeni pistına aktarılması
- Ana yatak ve kol yatakların yenilenmesi
- Silindir kapağı yüzey ölçümü ve gerekirse taşlanması
- Subapların değişimi ve subap yuvalarının taşlanması
- Subap lastiklerinin değişimi
- Eksantrik mili kontrolü gerekirse değişimi
Motor Rektefiye Ne Kadar Sürer
Ortlama motorun sökülmesi dağılması rektefiyey gitmesi tekran ordan gelmesi aracın üzerine atılması ortalam 5 ila 7 iş günü içerisinde parçaların olması durumunda rektefiye süreci bitiyor. Burdaki sürenin uzamasının yada kısalmasının ana etkeni, yedek parçanın olmaması ile alakalıdır. Yedek parça tedarik tarafında sorun yoksa rektefiyeci ve servis hızlıca işlemleri bitirecektir.
Motoru Rektefiye Edilmiş Araç Alınır mı ?
Rektefiye sürecinin nasıl işlediği burda önemli olan nokta. Ama bizim için daha önemlisi hatta en önemlisi rektefiye yapılırken kullanılan parçaların kalitesi. Orjinal parçalar ile rektefiye edilmiş bir motorla, yan sanayi parçalar kullanılarak yapılmış bir motor aynı performansı göstermeyecektir. Bundan dolayı rektefiye yapılmış bir araç alacaksanız yapılan işlemlerin yazıldığı bir fatura evrak alarak chek etmenizi öneriyoruz. Bir diğer konuda motorun yapıldığı ve toplandığı yerin uzmanlığı ve ustalığı. Bu araç yetkili serviste rektefiye edildiyse sorun yok ama dışarda yapıldıysa yapıldığı yerin ve takılan parçaların sorgulanmasını öneriyoruz. Bu sebeplerde dolayı rektefiye edilmiş araç alınıp alınmamasına siz karar vereceksiniz.
Motor Ne Zaman Rektefiye İster ?
Süre olarak birşey söylemek zor çünkü motorun içerisindeki parçaların aşınma süresi bakım ve kullanım kaybnaklı olabiliyor. Bakım tarafında motor yağın zamanında değişmemesi, uygun parçaların kullanılmaması gibi etkenler motor rektefiye süresini kısaltabiliyor. Kullanıcı tarafında ise aracın bir kaç defa hararet yapması, motor yağı eksik kullanılması gibi sebeplerde yine aynı şekilde rektefiye süresini kısaltıyor. Normal şartlarda bakımlarını düzenli şekilde uygun parçalarla yaptırısanız, en az 300 bin Kilometre rektefiye yaptırmanıza gerek kalmaz. Bir aracın motoru dizel benzin farketmeksizin 300.000 kilometreden sonra rektefiye yaptırmak gerekebilir.
Rektefiye Yaptırdıktan Sonra Neler Yapmak Gerekir ?
Burda araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken bazı hususlar var. Motor yeni yapıldığı için aracı kullanırken oldukça dikkatli olmanız gerekiyor. Özellikle yüksek devirlerde kullanmadan aracı fazla sıkıştırmadan kullanmanızı öneriyoruz. Bu sürece rödaj zamanı deniyor. Sizin kullanıcı olarak aracınızı rektefiye ettirdikten sonra yapmanız gerekenler şunlar :
- Aracı yüksek devirlerde 2.000 – 4.000 km ye kadar kullanmayın
- Aracı kullanırken gösterge saatini sıkça kontrol edin
- Sabah çalıştırırken ilk marşta motorun sesini dinlemeye çalışın
- 2.000 kilometre sonra aracın motor yağını ve yağ filitresini mutlaka değiştirin
Hızlı Cevaplar Köşemizede Göz Atınız!
- Soru ? Yeni Motor Çok Yakar mı ?
- Cevap : Yeni motor bir müddet alışma süresi bitene kadar çok yakar.
- Soru ? Rektefiye Ne Kadar tutar ?
- Cevap : Her motorun rektefiye masrafı farklılık gösterir fakat ortlama 2022 yılı itibari ile motor rektefie ücreti herşey dahil 30.000 TL ile 120.000 TL aralığındadır.
- Soru ? Rektefiye yapıldıktan sonra km sıfırlanırmı ?
- Cevap : Hayır kilometre sıfırlamak doğru değil. Sadece yapıldığı km’yi not almanız yeterlidir.
- Soru ? Rektefiye Yapılmış Araç Anlaşılır mı ?
- Cevap: Motor komple sökülüp dağıldığı için iyi bir usta motorun rektefiye yapıldığını tespit edebilir.