Araçların Kışlık Bakımında Neler Kontrol Edilmeli ?

Malum kış mevsimine girdik giriyoruz. Sandıklarımıza koyduğumuz kışlık giyeceklerimizi hatta yiyeceklerimizi hazırlarken, aslında bizlerde kendimizi kış mevsimine hazır hale getiriyoruz. Peki hayattaki en yakın dostlarımızdan olan araçlarımız için kışlık bakımı nasıl yapılır ? ve hangi parçalar değişmesi veya kontrol edilmesi gerektiği biliyormusunuz ? İşte bu yazımızda araçların kışlık bakımlarında nelerin kontrol edilmesi gerektiği hakkında sizlere çok önemli bilgiler vereceğiz.
İçerik
Araçların Kışlık Bakımı Ne Zaman Yapılır ?
Araçlarınızın kışlık bakımlarını Ekim ayının sonuna kadar yaptırmanızda fayda var. Tabi azami tarih bu illa bu tarihten önce veya sonra yapılacak diye bir durum söz konusu değil.
Ülkemizin iklim şartlarının her bölgeye göre değişkenlik gösterdiği için ortalama bir tarih belirledik. Bunun sebebi ise Antalya’daki iklim şartları ile Erzurum veya Kars’taki iklim şartları aynı olmamasıdır. Aynı anda bir yerdeki ilimizde kar yağarken, diğer ilimizde ise güneşli bir hava görülebilmekle beraber hatta denize girenler bile 🙂 vardır. Bu yüzden iklim şartlarına göre araçlarınızın kışlık bakımları bulunduğuz bölgeye göre önceden yaptırmanızda fayda var.
Kış Lastiği Ne Zaman Takılır ?
İlk olarak aracınızın imkanlarınız dahilinde 2 adet itiş ( çekiş ) lastiklerini kışlık lastiklerle mutlaka değiştirmelisiniz. İtiş çekiş nedir diye soranlar için : Aracınız önden çekiş ise önlere, arkadan itiş ise arka lastikleri kışlık lastiklerle mutlaka değiştirmelisiniz. Önden çekişli araçlara örnek : Renault, Toyota, Fiat, Ford, Peugeot vb markalar. Arkadan itişli araçlara örnek : Mercedes, Bmw ve bazı markaların ticari ve hafif ticari modelleri diyebiliriz.
5664 Araç Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır ?
Kışlık Bakımda Hangi Parçalar Kontrol Edilir ?
- Cam Sileceklerini Kontrol Ettirin
Aracınızın mutlaka sileceklerinin ön ve arka olmak üzere kontrol ettirmenizde, sertleşmiş silecek lastiklerinin veya komplesini değiştirmenizde yarar var.
- Silecek Su Deposuna Antifriz Koydurun
Silecek su deposunun içine donmaya karşı özel sıvıların koyulması hayati önem taşımakta. Bu tür sıvıların konulmaması durumunda suyun donmaya karşı direnç gösteremeyeceği için silecek su deposu genleşmeden dolayı patlayacak hatta silecek su motoru bile bozulacaktır.
- Soğutma Sıvısına Antifriz Ekletin
Antifiriz dayanıklığını eksi kaç dereceye kadar olduğunu öğrenin. Antifirizle ilgili şu hatırlatmayı yapmak isteriz. Antifriz sadece kışın konulması gereken bir sıvı değildir. Nedeni ise antifriz aracınızın donmasını önlemekle birlikte motor bloğu içinde krozyonlar, paslanmalar ve çürümelerinde önüne geçmektedir. Sağlıklı bir araç soğutma sisteminde yarı yarıya yani %50 su %50 antfriz olması gerekir.
- Akü Bakım Ve Kontrollerini Yaptırın
Aracınızın akü’sünü herhangi bir oto elektrikçisine veya servise götürerek durumunu gücünü ölçtürmenizde fayda var. Aracınızın akü’sü normal iklim şartlarında sağlamken, soğuk hava şartlarında arıza çıkarabilmektedir.
Aracınızdaki İkaz Lambaları Ne anlama Geliyor ?
- Kalorifer Radyatörünü Kontrol Ettirin
Kalorifer radyötöründe tıkanlık veya delik olması durumunda, aracınızın motoru ısınsa bile kaloriferi açtığınızda aracınızın içerisi ısınmayacaktır.
- Motor Kayışlarını Kontrol Ettirin
Motor kayışları her aracın periyodik bakım cetveline göre zaten değişmektedir. Fakat zamanında değiştrilmeyen triger kayışı veya diğer kayışlar özellikle soğuk havalarda daha çabuk kopmaktadır.
- Cam Rezistanslarını Kontrol Ettirin
Yeni nesil araçların hemen hemen tüm camlarında hatta yan dikiz aynalarında bile olan cam rezistansı, kışın işinize oldukça yarayacaktır. Fakat eski model araçlarda sadece arka camlarda bulunan bu rezistansların ( Cam buğu giderici ) açma kapama düğmelerine basarak çalıştığından emin olun.
- Klima Kontrolü Çok Önemli
Araç klima’sını bir çoğumuz sıcak yaz günlerinde ferahlamak için kullanırken, aslında soğuk kış günlerindede bizi ısıtmak ve camlarımız buğularını hızlı bir şekilde yok etmek için kullanıldığınıda bilmenizi isteriz. Aracınızın klima gazının uygun miktarlada dolu olduğundan emin olmalısınız.
Engelli Raporu İle Alınan Aracın Satışı
- Ön ve Arka Cam Fıskiyelerinin Kontrol Edilmesi
Özellikle yağmurlu havalarda ve çamurlu yollarda hayati öneme sahip olan cam fiskiyelerinin tam anlamıyla açık ve doğru yerlere suyu gönderdiğinden emin olun.
- Ön Arka Sis Farlarını Kontrol Ettirin
Kışın hava şartları her bölgeye göre değişkenlik gösterdiği için, özellikle sisin bol olduğu bölgelerde ön ve arka sis lambalarının çalışıyor olması hayati önem taşımaktadır.
- El Freni Kontrol Ve Ayarlanması
Karlı buzlu havalarda mümkünse el frenini çekmeyin. Buzlu havalarda fren balataları fren kampanalarına veya disklere yapışarak donabilmesi söz konusu olabilir.
- Marş Motoru Kontrol Ve Bakımı
Özellikle dizel motorlu araçlarda kış aylarında marş motoru arızası benzinli araçlara göre daha fazla yaşanmaktadır. Dizel araç sahiplerinin marş motoru bakımına daha fazla özen göstermesi gerekmektedir.
Arabalar Neden Hararet Yapar Çözümü Nedir ?
Siz siz olun aracınızın kışlık bakımını mutlaka zamanında yaptırın. Daha sonra tedbirsizlikten dolayı ciddi anlamda maddi kayıp yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.
Güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Kış bakımı her araba için şart tabi
Faydalı olabildiysek ne mutlu bize ?
Merhaba aracimin kışlık bakımlarını hakkında nelerin kontrol edildigini sayenizde öğrendim çok teşekkür ederim.