Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır ?

Araç Değer Kaybı Alma
Elbette ki hiç kimse kaza yapmak maksadıyla araç kullanmaz yada araç satın almaz. Ancak trafik kazası yada araç hasarı herkesin başına gelebilecek bir olaydır. Bazen akan trafikte de kaza olabildiği gibi dahliniz olmadan araç durduğu yerde de hasar alabilir. Her iki olasılıkta da araç hasar aldıktan sonra tamir süreci hem aracınızın değerini düşürecek hem de maddi açıdan size bir külfet olacaktır. Özellikle araç sahibinin hatası olmadan meydan gelen hasar da hiç sebepsiz yere aracınızın değeri düşer. Bu durumda sigorta şirketinizden aracınızı satarken oluşan değer kaybını talep edebiliyorsunuz. Ayrıca eğer oluşan hasar dan dolayı araç tamirde kaldığı süre kiraladığınız başka bir aracın ücretini de yine sigortacınızdan alabilirsiniz.
Eğer araç değer kaybı ödemesi almak istiyorsanız ilk şart aracınızdaki hasarın sizden kaynaklı olmamasıdır. Yani aracınızla kaza yaptıysanız hatalı karşı taraf olmalıdır. Eğer aracınız park halindeyken başka bir araç sizin aracınıza zarar verdiyse araç değer kaybı ödemesine başvurabilirsiniz. Fakat tutulan tutanakta hata size verilmişse kaskonuz karşı tarafın zararını karşılar ve size ödeme yapmaz. Değer kaybı tazminatı için başvururken kaza tutanağı, sigorta poliçeniz, kaza sonra araçları gösteren fotoğraflar ve servisten aldığınız rapor yanınızda olmalıdır.
Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
- Aracın kilometresi
- Aracın piyasa değeri
- Aracın yılı
- Aracın marka ve modeli
- Aracın trafiğe çıktığı tarih
Yukardaki kriterler dikkate alınarak değer kaybı hesaplaması yapılmaktadır. Yapılan hesapla sonucu aracın değer kaybı ve size ödenecek tazminat belirlenir. Sizin de dikkat etmeniz gereken nokta kazadan en geç 2 sene içinde başvurmanızdır. Yoksa bu haktan mahrum kalırsınız. Araçta oluşan hasarda siz haklı iseniz karşı tarafın sigorta şirketine başvurduğunuzda trafik sigortası haklı olan yada en az sorumlu olan kişinin kaybını karşılamaktadır. c2010 yılında Yargıtay’ın verdiği karara göre sigorta şirketleri bu ödemeyi yapmaya mecburdur. Eğer 15 gün içinde ödeme alamazsanız yada cevap alamazsanız sigorta tahkim komisyonuna başvurma ve dava açma haklarına sahipsiniz.