Hararet Yapan Araçlar
Bu yazımızda hararet yapan araçlar hakkında sorulan ve en fazla merak edilen teknik konulardan bahsediyor olacağız. Arabalar neden hararet yapar ? hararet yapan araca nasıl müdahele edilir ? ve daha bir çok sorunun cevabını bu yazımızda bulabileceksiniz. Aracınızın hararet yapması demek soğutma sisteminde yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğu anlamına gelir. Bir aracın hararet yaptığını kullanıcı olarak sadece hararet göstergesine bakarak anlayabilirsiniz. Hareret göstergesi ile ilgili şu bilgiyi bilmenizde fayda var, ”Hararet göstergesi motor sıcaklığı değil, soğutma sıvısının sıcaklığını size gösterir” Aslına bakarsanız göstergede gözüken sıcaklık 80 90’ken motor sıcaklığı daha yüksek seviyelerdedir.
Ayrıca sağlıklı bir soğutma sisteminde % 50 su % 50 antifiriz olması gerekmektedir.
Arabanız Neden Hararet Yapmış Olabilir ?
1.) Soğutma Fanı Açmamış Olabilir
2.) Termostat açmamış olabilir
3.) Araçta su veya antifiriz kalmamış olabilir
4.) Silindir kapak contası yanmış olabilir
5.) Herhangi bir soğutma sıvı hortumlarında biri delinmiş olabilir
6.) Hararet göstergesi yanlış gösteriyor olabilir.
7.) Fan müşürü arızalanmış olabilr
8.) Elektronik bir arıza olabilir
9.) Su pompası ”devirdaim” arıza yapmış olabilir
Sizin kullanıcı olarak bu arızların tespitin yapabilmeniz malesef mümkün değil. Fakat tabiki aracınız hararet yaptığında bir takım alabileceğiniz önlemler söz konusu.
Araba Hararet Yaptığında Neler Yapmak Gerekir ?
Aracı gölge ve sakin bir yere çekin. Aracınız hararet yapınca hemen stop etmeyin ( en az 30-45 saniye ) çalışsın. Aracınızı kontak yolu ile değilde, vitese takıp kalkış yaptırıyomuş gibi frene basarak stop ettirin. Otomatik vitesli araçlarda sadece kontak kapatın. Kaputu açın ve radyatör veya yedek su deposunu göz ile kontrol edin. Eğer yoğun su buharı var ise kesinlikle radyatör veya su deposunun kapağını ”Açmayın!” 15 – 20 dakika veya duruma göre 30 – 45 dakika bekleyin. Elinizi büyük bir bez ile koruyarak soğutma deposu kapağını yavaşça açın. Kapağı açtıktan sonra tekrar su ilave edin Aracı tekrar çalıştırın ve fanın açmasını bekleyin. Eğer fan açmıyor ve yine hararet yapıyor ise aracı yerinden hareket ettirmeyin. Bu işlemlerden sonra fan açmıyorsa ilk başta bahsettiğimiz teknik parçalardan biri veya bir kaçı arıza yapmış olabilir.
Hararet yapmış araçlarda yolda gidilirmi?
Hararet yapmış araçla devam etmek konusunda ısrar ederseniz, bir sonraki aşama silindir kapak conta yanması olacak. Daha sonra silindir kapağında ciddi arızalar hatta komple motor yaptırmaya kadar gidecek büyük arızalara yol açabilirsiniz. Çok küçük masraflarla bu süreçten kurtulabilmeniz söz konusu iken, size binlerce lira masraf açmasına sebep olabilir. Siz siz olun kesinlikle hararet yapmış arabayı daha fazla zorlamayın ve trafikte kullanmayın.
Soğuk havalarda arabalar neden hararet yapar ?
Aracın soğuk havada hararet yapmasının bir kaç sebebi olabilir. İhtimaller dahilinde olabilecek sorunlara bir göz atalım. Araçta antifriz olmaması, Devirdaim arıza yapmış olması, termostat arızası yapmış olması, radyatör delinmiş olması gibi başlıca sebeplerden dolayı soğuk havada arabalar hararet yapabilir. Aşırı soğuk havalarda araçta yeterli antifriz yok ise donma kaynaklı arızalar sizin başınızı ağrıtabilir.
Rolantide Hararet Neden Yükselir
Devirdaim yada termostat kaynaklı arızalardan dolayı araç rölantide çalışırken hararet yapabilir. Devirdaim üzerindeki kanatçıklar zamanlar eridiğinden motorun içerisindeki suyun dolaşımını tam yapamayacağı için araç rölantide çalışırken hararet yapar. Termostat tam olarak açmadığı zamanda radyatördeki su ile motordaki suyun değişimi tam sağlanamadığı için araç rölantide hararaet yapar.
Hararet yapan araba neden çalışmaz ?
Aşırı hararet yapan araçlarda pistonlar aşırı ısındığı için genleşme olmasından dolayı kompresyon kaçırdığı için çalışmaz. Bu durumda yapılması gereken aracın hararetinin kendiliğinden düşmesini bekleyip motorun iyice soğuduğundan emin olduktan sonra çalıştırmak gerekir. Aşırı hararet sonucunda çalışmayan arabaların motorunda hararet kaynaklı ciddi problemler oluşur. Pistonlar segmanlar gömlekler aşırı hararettten dolayı zarar görür.
Her Hararet Yapan Araba conta Yakarmı ?
Daha önce aracın hararet görmesi ile alakalı bir durum. Çünkü eğer aracın motoru daha önce bir kaç defa aşırı hararet gördüyse araç aşırı hararettten dolayı conta yakabilir. Bunun için motorun eveliyatı kesinlikle çok önemli. Conta yanmış araçlarla alakalı Silindir Kapak Contası Neden Yanar ? yazımıza göz atabilirsiniz.
Hararet Yapan Araba Yağ Yakarmı ?
Pistonların üzerindeki segmanların aşırı hararetten dolayı özelliğini kaybetmesi veya segmanların kitlenmesinden dolayı hararet yapan araba yağ yakar. Sadece segmanlardan dolayı değil aynı şekilde yüksek hararetten dolayı subaplar ve subap lastikleride gevreyeceği için piston üzerine yağ indircek ve arabanın yağ yakmasına sebep olacaktır. Bundan aracınızın motorunun soğutma suyunu belli periyotlarda kontrol etmeniz çok önemli.
Aşırı Hararet Yapan Arabaya Su Dökülürmü ?
Aşırı ısınmış hararet yapmış araca asla su dökülmez. Aracın kendi halinde soğumasını beklemeniz çok daha yerinde davranış olur. Ekstra olarak aracın klimasını açabilir yada motor kaputunu açarak motorun soğuma süresini hızlandırabilirsiniz. Motor sıcakken su dökmeniz durumunda su döktüğünüz yere zarar verirsiniz. İllede su dökmeniz gerekiyorsa motor radyatörünün üzerine doğru dikkatli şekilde su dökebilirsiniz. Kesinlikle motorla temas ettirmeden bunu yapmalısınız.
Arabanın Harareti Neden Çabuk Yükseliyor ?
Bu durumda soğutma sistemini başta aşşağa kontrol etmeniz gerekiyor. Soğutma sisteminde bir parçanın zamanında çalışmaması aracın hareretinin çabuk yükselmesine sebep olabilir. Örneğin zamanında açmayan termostat motor ve radyatördeki suyun değişimini yapmayacağı için hararet çabuk yükselir. Aynı şekilde su devirdaiminde oluşan bir arıza motorun hararetinin çabuk yükselmesine sebep olur. Motor radyatörünün tıkalı olmasıda yine aracın çabuk hararet yapmasına sebep olur.
Fan Çalıştığı Halde Hararetin Yükselmesi
Öncelikle fan nedir nasıl çalışır ona bir bakalım. Fan : radyatördeki suyu zamanı geldiğinde belli bir seviyeye kadar soğutmaya yarayan motorun soğutma parçalarından bir tanesdir. Genelde araçlarda motor suyu 90-100 derece ısıya geldiğinde devreye girer radyatördeki suyu soğutur termostanında yardımı ile motordaki su ile radyatördeki soğumuş yer değiştirerek motorun belli bir ısıda kalması sağlanır. Aracınızıda fan çalıştığı halde hararet yükseliyorsa bir kaç parçanın kontrol edilmesi gerekir. Termosta azırlı olabilir, radyatör tıklı olabilir, motor su eksiltmiş olabilir gibi 3 ihtimal üzerinde durmak gerekir.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hoşçakalın.